Bu Blogda Ara
30 Eylül 2010 Perşembe
Zambak Bohça
Bohça yapmaya devam ediyoruz. Tafta kumaş üzerine çizilen desen aplike edildi. saplar dikiş tekniği ile işlendi. Tohumları kum boncukla elde işlendi. Kenarları makinede işleneip kesildi.
29 Eylül 2010 Çarşamba
Bohça
Bohçanın ne çok kullanıldığını yeğenimin düğününde gördük. Adetlerimizde halen bohça geleneğinin sürmesi güzel. Bir o kadar da zor olsa gerek. Teşekkür ederiz hepimize çok güzel hediyeler göndermişler. Esin ve ailesine teşekkürler.
Biz de bohça yapma işine başladık. Tafta kumaş üzerine çizilen model aplike edildi. Saplar işlendi.
Güzel görünüyor. İyi günlerde kullanılır inşaallah...
Biz de bohça yapma işine başladık. Tafta kumaş üzerine çizilen model aplike edildi. Saplar işlendi.
Güzel görünüyor. İyi günlerde kullanılır inşaallah...
28 Eylül 2010 Salı
Sehpa örtüsü
27 Eylül 2010 Pazartesi
kardan adam
Bilgisayarım bozulduğu için yazamadım . Nihayet yeniden yazabiliyorum. Yazamadığım günlerde yapacaklarımı planladım.
Bebekler ne kadar tatlı varlıklar. Onları süslemek te o kadar güzel. Çocukların ilgilerini çekebilmesi için giysileri onlara hitap etmeli.
Robalı yelek örmek için 62 tel başlanır. Dört sıra haroşa örülecek. Şiş başında 5 tel haroşa 8 tel düz(ön) artırmak için şişin başını dola bir tel ör tekrar şiş başını dola 7tel ör (kol)şiş başı dola bir tel ör tekrar şişbaşı dola 18 tel ör (arka) şişbaşı dola bir tel ör tekrar dola 7 tel ör (kol) şişbaşı dola bir tel ör tekrar dola 8 tel ör (ön) 5tel haroşa. Arka tarafı ters örgü. Başını doladığımız yerlerden artacak. Bir tel olan yerlerin yanından 22 sıra artarak devam edilecek. Roba biterken kollar etrafı haroşa örülerek kesilir. Ön parça örülür 5tel artılır (kol rahatlığı için) arka parça örülür 5tel artırılır, ön parçaya devam edilir. Böylelikle etek oluşturulur.
Kardan adamların oluşabilmesi için 14_15 cm örüp etek uçlarına gelecek şekilde 16 telden oluşan düz örgü yapılır. 10 sıra örüldükten sonra saç örgüsü yapılır. Başlarına üçgenlerde şapka ince uzun parçadan atkısı yapılır. Gözleri va ağzı işlenir,gövdesine boyuna siyah çizgiler işlenir.
Yelek böylelikle tamamlanır.
Yelek böylelikle tamamlanır.
26 Eylül 2010 Pazar
Sıla'nın Çantası
Çanta yapmak onları gençlere vermek beni mutlu ediyor. Çantayı torba şeklinde diktikten sonra alt tarafını taban oluşturdum. Simli kurdeleyi dikip, kumaş parçalarını kelebek biçiminde bağlayarak diktim. Örnek olarak aldığım motifi de kullandım. Fermuarı dikerek , sapları takarak çantayı tamamlamış oldum.
Sıla'nın hoşuna gitti. Herşeyden önemlisi bu
25 Eylül 2010 Cumartesi
Tabakta Ebru
Ebru çalışması çok güzel. Yapılan işleri takdir etmemek mükün değil. Seramik kursunda çamur üzerinde ebru çalışmasını görebilmek için yapıldı.
Elimize aldığımız ıslak kırmızı çamuru açıp bir tabakta gelişigüzel şekil verdik. Sulandırılmış beyaz toprağı üzerine dökerek zemin oluşturduk. Hazırlanan seramik boyaları damlatılıp çubukla şekil verildi. Kuruyunca fırında pişirildi. Bana çok güzel geliyor. Kendi yaptığım çalışmalardan gurur duyuyorum.
Elimize aldığımız ıslak kırmızı çamuru açıp bir tabakta gelişigüzel şekil verdik. Sulandırılmış beyaz toprağı üzerine dökerek zemin oluşturduk. Hazırlanan seramik boyaları damlatılıp çubukla şekil verildi. Kuruyunca fırında pişirildi. Bana çok güzel geliyor. Kendi yaptığım çalışmalardan gurur duyuyorum.
24 Eylül 2010 Cuma
Altıgen Tabak
Seramik kursunda yaptığımız altıgen tabak. Benim için çok kiymetli. Güzel dostluklar kazandığımı düşünüyorum.
Bunu yaparken kırmızı çamur 6 mm açılıyor. Kalıplarla kesilerek çamurun biraz çekmesi bekleniyor. Tabana yan parçaların birleşebilmesi için uçlarından 45 derecelik açıyla kesiliyor. Parçalar birleştirilmeye çalışılıyor. altlara destek konarak kırılmaları önleniyor. İnce şert kesilerek üst kısmı yapılıyor. Birinci pişirim kurudutan sonra yapılıyor. Pişen ürün daha sonra
seramik boyası ile boyanıyor. Cam ezilerek bazı yerlerine konuldu. 1300' de pişirildi. Sonuç
çok güzel. Çamurdan tabağa...
23 Eylül 2010 Perşembe
Aplika yastık
Evlerimizde en çok kullandığımız eşyalardan birtanesi de yastıklardır. Bazı giysileri başkalarına giydiremiyoruz. Modası geçmiş oluyor yada ona uygun beden bulunmuyor. Kız kardeşimin dolabında da kahverengi kadifemsi etek duruyor. Bunun değerlendirilmesi gerekiyordu. Ön ve arkasınından kareler kesildi. Ön tarafına aplika yapılarak güzel bir yastık oluşturuldu. Şimdi hangi divan üzerine konacağı bekleniyor. Güzelliği ile etrafı daha da güzelleştirecek.
21 Eylül 2010 Salı
yün minder
Yıllar önce orlondan yastıklar örülürdü. Bizlerin evlerinde bunlardan var. Şimdi bunların daha değişik kullanılmaları gerekli. Dört yastığı birleştirilerek minder oluşturdum. Astarlayarak içine pamuk doldurdum.
Bu modeller resimden rahatlıkla çıkarılabilir. Bizim yaş gurubu hemen anımsar.
Kızım evinde minder köşesi oluşturmuş. Çok güzel.
20 Eylül 2010 Pazartesi
kırkyama minder
Kızımın evinin güzel olması kendimizin de gittiğinde oturabilmemiz için minder yapmaya karar verdim. Elde bulunan kumaşları kareler halinde hazırlayarak yanyana getirdim. Etrafına aynı renkten şerit geçirdim. Arkasına da şerit renginde iki parçadan diktim. Bunu fermuarla (açılıp kapanabilmesi için) birleştirdim. Astarlayıp, içine pamuk doldurdum.
Çok güzel bir köşe yapmış kızım. Zevklidir.
İyi günlerde....
19 Eylül 2010 Pazar
Yün Yatak Örtüsü
Sevgili anneciğim boş kalan zamanlarında evde kalan yünlerden kareler örmüş, biriktirmiş. Bunlara yanyana getirerek örtü yaptık. Altına astar diktik. Yıllar önce orlondan uç oyaları yapılır çizgili çarşaflara dikilirdi. Çarşaflar eskidi ama oyalar eskimedi. Oyaları alıp uzun kenarlarına diktik. Kısa kenarlara da bir başka renkli dantel dikilerek şık bir örtü oldu.
18 Eylül 2010 Cumartesi
Mutlu Başlangıç
Mutlu günler dilemek isterim. İlk yeğenim evleniyor. Onların mutluluğunun devamlı olması ve o mutlu günü daima hatırlamaları için onlara "Mutlu Anlar" defteri hazırladım.
Aldığımız kalın defterin tüm yüzüne kafes modeli ile kaplamaya çalıştık. Aldığımız saten kurdeleyi defter boyunca kesip her birini yanyana kapağın altından yapıştırdık. Enine kestiğimiz kurdeleleri defter kapağına bir kenarından yapıştırarak,boyuna yaptığımız kurdalelerin arasından geçirdik. Şekilli olması için aralarına boşluk bırakıldı. İnci taneleri ile süsledik ki; yeni evlilerin yaşantılarının inciler gibi doğal ve güzel olması için...
Mutlu yıllar
17 Eylül 2010 Cuma
buluzdan yastık
Kızkardeşimin yıllar önce giydiği buluzu artık bir köşede duruyordu. Onun bir işe yaramasını istedim. Bunun en güzel yastık olabileceğini düşünerek buluzun önüne hiç dokunmadan kollarını alarak kare haline getirdim. Etrafını şifon kurdele ile süsledim.
Şimdi koltukta yerini almış sizleri bekliyor oturunca beliniz ağrımasın diye...
16 Eylül 2010 Perşembe
Kına Sepeti
15 Eylül 2010 Çarşamba
İncili Örtü
14 Eylül 2010 Salı
Kırkyama örneklerinden yatak örtüsü
İşleri öğrenmek, yenilikleri takip etmek çok güzel. Televizyon proğramlarında makine reklamı yaparken kırkyama örneklerini gösterdiler. Bu proğramlarda gösterilen örnekleri yakalayabildiğim zaman onlarla yapmaya çalıştım.
Yaptığım parçaları birleştirerek aralarına evdeki parçalardan ilave ederek yatak örtüsü oluşturdum. Etrafına tafta geçirdim. Baktığım zaman içindeki anılar canlanıyor.
Yaptığım parçaları birleştirerek aralarına evdeki parçalardan ilave ederek yatak örtüsü oluşturdum. Etrafına tafta geçirdim. Baktığım zaman içindeki anılar canlanıyor.
13 Eylül 2010 Pazartesi
Telefon kılıfı
12 Eylül 2010 Pazar
Seda'nın çantası
Eskiden bayramlarda çocuklara mendil içinde para yada şeker verilirmiş. Şimdi ise artık bayramda böyle adetleri görmüyoruz.
Bu yıl bayramda bunu hatırlayarak ben de gençlere kot çanta yapıp armağan ettim. Çantayı yaparken kot kumaş kullandım. Simli kurdele dikerek başladım. Çay fincanı tabağı büyüklüğünde kesilen kumaşlar kenarları kıvrılarak teyel yapılıp büzüldü. Elde edilen yuvarlak büzgülü parçalarla süsledim.
Çantanın rahat kullanılabilmesi için fermuar ve sap takarak tamamladım. İyi günlerde kullanmalarını dilerim..
11 Eylül 2010 Cumartesi
Tül Kaplama Çanta
Tül üzerine işlenen iş daima güzel görünüyor. Beyaz tül üzerine bordo gülleri ancak açık renk zemin iyi gösterebilirdi. Bir arkadaşım "Nerede kumaş görsen fermuar takıyorsun." diyor ve gerçekten de öyle. Çantalarımız büyüdü içinde aradığımızı bazen zor buluyoruz. Bu tül de ancak çanta içinde kullanılabilecek bir çanta büyüklüğünde bir parça idi. Astarın içine elyaf koyarak diktim, fermuar geçirdim. Makyaj malzemesi yada çanta içinte bulunan fazlalıklar bu küçük çanta içerisine konabilir.
Bayramın son günü Datça'dan döndük. Hergünümüzün bayram çoşkusuyla geçmesi dileğiyle.
10 Eylül 2010 Cuma
Kırkyama (Patchwork) Şeker Bayramı
Bizler memur olduğumuzdan dolayı memleketimizden uzakta bayramlarımızı geçirmek zorunluluğundan bayramlarımızın çok da bayram havasında geçmediğini itiraf etmeliyim. Genellikle ilk gün çocuklardan uzak resmi bayramlaşmalar olurdu, sonra da zaten çok da samimi olmayan resmi ziyaretler...
Halbuki bu tür bayramlar daha çok aile ve akraba ziyaretleriyle, uzun zamandır görmediklerini görmekle güzelleşiyor, hadi onlar da yoksa güzel bir tatil de bayramı güzel kılabiliyor fakat bayram törenlerine katılma zorunluluğu ve izin alma zorluğu bütün bu güzelliklerin bizden uzak olmasına yardımcı oldu.
Çocuklarımla beraber geçirdiğimiz güzel bir şeker bayramında yine sıkılıdığımız bir anda çocuklarımla birlikte bu örtünün yapılmasına başladık. Günün anlam ve önemi nedeniyle bu kaydı bugün yayınlamaya karar verdim.
Gazete kağıtlarından altıgenler keserek işe başladık. Bu gazete kağıtlarından dikiş payı bırakarak kumaşlarımızı kesmeye devam ettik. Kullandığımız kumaşlar benim emekli olmadan önce okulda kullandığım eski eteklerim (lacivert) ve elbiselerimden (krem) ve oğullarımın eskiyen lise pantalonlarından (gri) kalan kumaşlar. Kestiğimiz kumaşların üzerine gazeteden kestiğimiz kalıpları koyarak etrafından teğelledik. Papatya oluşturacak şekilde ortasında koyu renk kenarlarına açık renkten (krem) gelecek şekilde altıgen parçaları dikiş iğnesi ile elde çırpma sistemi ile birleştirdik. Oluşan papatyaları birbirine birleştirebilmek için fon olarak kullandığımız gri altıgenleri tekrar çırpma sistemi ile birleştirdik. Kenarlarını bitirebilmek için yarım altıgenler yaparak etrafını bütünleştirdim. Oluşan büyük örtünün altına elyaf koyduk ve aralardan yorganlama çalışması yaptım. Daha sonra meydana gelen örtüyü astarlayıp pervaz geçirdik. Bu çalışmaya bayramda başlamamız bize örtüyü aldıkça o günü hatırlatmaya başladı...
Herkese iyi bayramlar...
9 Eylül 2010 Perşembe
Ağdaki boncuklar
Deniz kenarında tatilde olduğumuzdan mıdır nedir daha önce yaptığım bu kolye resmini görünce aklıma balıkçı ağına takılan balıklar geliyor. Bugün Ramazan Bayramının ilk günü. Biz de bayram tatilini fırsat bilip geçen sefer tadı damağımızda kalan Datça'ya geldik. Herkesin Ramazan Bayramını kutluyoruz, güzel tatiller. Fakat biz tatil demiyoruz ve tatilde Datça'da da olsak ödevimizi yaparak çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Şimdi gelelim ağın yapılışına ve boncukların tutuluşuna. Şekilde gördüğünüz aleti oluşturmak için bir makaraya 5-6 çivi çakmanız yeterli. Bu ayrıntılı örgü modelini öğrenmek için linke tıklayın. Çivilerden başlarken makarının altından telimizi yukarıya çıkartalım. Çivilerden birini dolayıp birini boş bırakarak başlangıç yerine gelelim. Teli, doladığımız telin üzerine getirelim ve tığ yardımı ile çivinin üzerinden aktaralım. Elimizdeki tel daima alttakinin üzerinde olacak ve üzerinden atlatılarak örme işlemi gerçekleştirilecek. Boncuk boyu olunca delikten bir boncuk bırakılacak. Örgü işlemi istediğiniz boya göre (kolye veya bileklik olabilir) yapılacak.
Zeccade
Elişlerini yaparken babam ne kadar mutlu olurdu. Evimize dikiş makinesi geldiği zaman ben ilkokula gidiyordum. Makineye oturup dikiş dikmeme sebep olmuştur. Dikiş makinesini bozacağımı düşünmedi. Anneciğimde diktiğim şeylerin güzel olduğunu söyleyerek ilerlememi sağladı. Babam aramızdan ayrılalı 19 yıl oldu. Ben ondan aldığım ilhamla hobilerime devam ediyorum.
Kağıttan küçük altıgen kalıplar kesip kumaşlara teğelledim. Üç renkten oluşuyor. Modelini önceden belirlediğim için şekle göre elde çırpma yöntemiyle diktim. Zeccade yapacağım kumaşın üzerine teğelledim. Altta kalan kağıtları çıkardım. Simli iple yorganlama yaptım. Altına elyaf koydum.düzgünce çevirdim. Etrafına şekiller çizip işledim. Astarlayarak bitirdim.
8 Eylül 2010 Çarşamba
Makrome Çanta
Keten iplik ve boncuklardan oluşan makrome işi çanta görünüş olarak çok güzel.
Çantanın varoluş öyküsü ise bu çanta daha önceden gazetelik olarak yapılmıştı. Uzun yıllar kullandıktan sonra makrome işinin çok zor yapıldığını bildiğim için bunu çantaya dönüştür meye karar verdim.
İçini astarlayarak şifon kumaşlardan sap oluşturdum.
Çantanın varoluş öyküsü ise bu çanta daha önceden gazetelik olarak yapılmıştı. Uzun yıllar kullandıktan sonra makrome işinin çok zor yapıldığını bildiğim için bunu çantaya dönüştür meye karar verdim.
İçini astarlayarak şifon kumaşlardan sap oluşturdum.
7 Eylül 2010 Salı
İğne oyası
Tığ işi ile iğne oyasının birleşiminden yapılan bu parçayı isterseniz tepsi örtüsü isterseniz
cam sehpanıza örtebilirsiniz.
6 zincirle başlayarak yuva hazırlanır. İki zincir çekilip 3 dolgu , aralarda iki zincir yapılarak 6 dolgu olacak. 3.sırada iki zincirle başlanacak, başı dolanarak deliğe batırılacak, tekrar iki zincir çekilecek aradaki boşluğa 3 dolgu yapılarak devam edilecek.
Alt yuvalar hazırlanınca üzerine iğne oyası ile devam edilecek.
6 Eylül 2010 Pazartesi
Böğürtlen Peçetelik
Peçete kullanımı gerekli,hem göz zevkine hem de yerken üstümüze olası birşeyin dökülmemesi için. Önceleri ba anlayış olsa da şimdi daha çok süs amaçlı kullanılıyor.
Burada görüldüğü gibi böğürtlenlerle süslenmiş bir peçetelik. Bögürtlenleri, tesbih tanesi gibi boncuklara kırmızı, siyah ve yeşil küçük boncukları çiçek teline boncuk boyu kadar dizerek delikten geçiriliyor. Boncuk tam kaplanana kadar devam ediliyor. Yeşil bocuktan yaprak yapılıyor. Plastik halkaya yeşil kurdele sararak tamamladım.
Hepsi birlikte böğürtlen ağacına benziyor. Bunları yaparken Kütahya ' da orman içinde incelemiştim. Olgunlaşmadan yeşil, olgunlaşmaya başlarken nasıl kızardığını, olgunlaşınca karardığını gözlemek çok hoş.
Böğürtlen de aynen öyle pişer ve yanar...
5 Eylül 2010 Pazar
Peçetelik
Misafirlerimiz gelince masada daima güzellikler olsun isteriz. Masa örtüsü peçeteler. Peçetelerin sunumları da çok önemli. Gelişigüzel koymak var süslemek var.
Misafirlerim geleceği için değişiklik düşünürken; kızımla birlikte yaptığımız (yaprak biçimindeki pullarla, yuvarlak pullarla gül, bocuklarla yapraklar) çiçek demeti elime geçti.
Yuvarlak plastik halkalar alarak etraflarını kurdele ile sardım. Gül demetlerini üzerine tutturdum. Yıllar öncesine gitmiş olsamda yeni bir ürün elde etmiş oldum.
4 Eylül 2010 Cumartesi
Anılardan Şal Yapımı
Bundan yıllar önce annelerimiz çok zevkli insanlarmış. Yaptıkları işler o kadar zor işler ki herşey elde yapılıyor. Hazır işler bu kadar yok, olsa da herkes alamıyor ya da kendisi yapmaya çalışıyormuş. Evde kullanılan eşyalar genelde elde becerikli kadınlar tarafından yapılır, bu evler oldukça zevkli döşenirdi. Eve girince hanımların becerileri sayasinde güzel evlerde oturulurdu. Şimdi alabilenin evi güzel oluyor.
Annem de bu çalışkan ve becerikli kadınlar gurubunun önde gelenlerindendir. Benim çocukluğumda evimizde olan örgü perde yıllarca kullanıldı. Ben öğretmen olunca köydeki evimde ben de kullandım. Yıllar herşeyi eskittiği gibi perdemizde eskidi, örgü araları açılmaya başladı. Bu kadar emeği atmak olmazdı.
Ben iyi olan tarafından kestim. Bunu siyah kumaş boyası (soğuk suda) ile boyadım. Kenarlarını biye ile çevirdim. Güllerin etrafına pullarla işledim. Anısı kadar kendisi de güzel oldu. Yeğenimin düğününde anneme büyük süpriz olur diye düşünüyorum.
3 Eylül 2010 Cuma
Datça'dan Kapı Süsü
Datça'yı gezdik, güzelliklerini görmeye çalıştık. Kısa süre içinde olabildiğince etrafa doğaya baktığım kadar orada hanımların ellerinde yaptıkları işleri de inceledim. Benim gömleğime yeptığım kare kumaşlardan çok güzel işler yapmışlar. Bunlardan yaptıkları kapı süsünden ben de yapmaya çalıştım.
Kalp biçiminde örülen motif üzerine yapılan kumaş parçalarını zincirle birleştirerek sonuna toladığımız deniz kabuklarını takarak bitirdim. Motifin başına ve yanlarına üç parça kamışı ipe
geçirerek takma aparatı oluşturdum. Datça'nın meşhur bademini de unutmadan kapı süsünü tamamladım.
2 Eylül 2010 Perşembe
Mavi Gömlek
Yazın bu olağanüstü sıcak günlerinde hiçbir kiyafetim beni mavi gömlek kadar serinletmedi, mutlu etmedi.
Alışageldiğimiz bazı giyecekler vardır onlardan vazgeçemeyiz. İlk başta bu gömleğin bu kadar iyi olacağı aklıma gelmemişti. İzmir'de çok ucuza satılan bu kumaşı görünce ne yapabilirim, almasam mı diye düşündüm. Fakat daha sonra kumaştan birkaç metre aldım. Renk çok hoşuma gitti, bu renkleri hep sevmişimdir, çocuklarım da bu renklere hep "güzel gözlerinin renkleri" derler zaten. Evde tekrar tekrar ne yapabileceğim diye düşünürken, gömlek yapsam içimi gösterir dedim. Nasıl olsa içime penye giyerim sorun olmaz diyerek kendimce çözüm buldum.
Kalıp koyarak gömleği diktim. Yaka kısmını sanki tam olmamış gibi hissettim. Kalan parçalardan 4 cm kareden oluşan parçalar kestim. Bunları önce ikiye katladım oluşan dikdörtgen parçanın tam ortasından iğne iplik ile tutturdum,karşılıklı iki kenarın da ortalarından tutturarak ortada sabitledim. Buralara boncuk diktim. Yaka kenarlarını da boncuklarla işledim. Terletmeden banim zannettiğim gibi içini göstermeden çok severek giyiyorum. Biliyormusunuz bana maliyeti sadece iki lira.
1 Eylül 2010 Çarşamba
Barış Günü
1 Eylül " BARIŞ GÜNÜ"
Barış, ne güzel bir kelime anlamı da o kadar güzel.
Umuda doğru uzanıp giden yolda, herkesin mutluyum demesidir birbirine ve mutlu olmasıdır dayanışma içinde. Barış budur işte.
Yukarıdaki çantaya dikkat ederseniz dünya etrafında sevgi ile elele tutuşan insanları görebilirsiniz. Biraz hayal gücü biraz iyiniyet herşeyi hallediyor.
Barış içinde yaşayabilmek umuduyla...
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)