Bu Blogda Ara

31 Temmuz 2010 Cumartesi

Siyah çanta

Daha önceki çanta çalışmalarında da bahsettiğim gibi biz bayanlar ne kadar çantamız olursa olsun, ne kadar beyler kızarsa kızsın "Evet ya gerçekten çok çantamız var." itirafında bulunmayız. Çantanın hafif ve şık olması gerekliliği üzerinde de durmuştuk. Bu çantayı yine güzel kızıma, İzmirde beraber yaşadığımız günlerde kullanması için tasarlamıştım.

Siyah kumaş üzerine renkli 3 sıra kurdale diktim. 1. ve 3. araya düğmelerle süs yaptım. 2.araya şifon perdeden kalan parçayı burkarak kurdale haline getirdim. Zikzaklar halinde diktim. Aralarına yine düğmeler ekledim. Saplarını siyah kumaştan bitmiş hali 3x55cm olcak şekilde diktim. Astarın pembe kumaşından ince katlayarak kurdale haline getirdim. Ortasından diktikten sonra saplar hazır hale geldi. Yerlerini ayarlayarak toplu iğne ile tutturdum. Pembe kumaştan astar yapmaya karar verdim çünkü elimde bulunan kumaşın rengiyle uyumlu olacağını düşündüm. Siz de elinizdeki malzemenin rengine göre astar seçebilirsiniz. Astar çantanın boyundan 6cm uzun kesilecek. Sapı ayarladığım üst tarafa astar dikilecek. Böylece saplar sabitlenmiş olacak. Biz bayanlar Kaptan Mağara Adamı gibi her şeyi yanımızda taşımak istediğimiz için çantamız gayet ağır olur ve bu ağır çantanın taşıması sırasında kopmaması için sap yerlerini birkaç kez dikebilirsiniz. Şimdi elimizde çanta ve astar birbirine dikilmiş olarak uzun bir parça oluştu. Bunu boyundan ikiye katladığınızda önünüzde uzun bir parça oluşacak. Siyah kumaş yani çantanın kendisinin tabanından başlarsanız dikmeye pembe kumaş yani astardan dikiş bitmeden 15cm dikmeyin. Bu açıklıktan çantayı ters yüz edin. Elinizle düzeltin ve açık bırakılan yeri dikin. Astarı çantanın içine koyun. Sapın bulunduğu yerde güzel görünmesi için pembe kuştan 2-3cm kalacak onu dıştan dikin. Biraz karışık gibi geliyor, dikiş bilenler kolay yoldan astarlamayı hatırlayabilirler. Yapanlara ve kullananlara güzel, iyi, mutlu günler...

30 Temmuz 2010 Cuma

Bolero


Yaz günlerinin gelmesini ne çok arzu ederiz. Sıcaklığı ve güneşli havası insanı mutlu eder. Güneşin parlaklığı doğada bulunan nesnelere parlaklık ve can, insanlara iç huzuru, rahatlama ve zindelik verir, sevgi aşılar. Bizlerde buna uyarak üzerimize giydiğimiz kıyafetlerde daha açık, zarif, ince elbiseler, bluzlar giyeriz. Yaz akşamları bazen hafif esintiler, bazen de (özellikle Ayvalıktaysanız) kuvvetli esintilere maruz kalabilirsiniz. Geç saatlerde dışarıda olunacaksa yanımıza hafif bir giysi ya da kısa ceket almalıyız. Güzel kızımın yaz akşamlarında ve diğer zamanlarda kullanabilmesi için güzel bir bolero ördüm. Bunu kendim tasarladım. İp yaz için çok uygun. Örmesi de kolay, duruşu da güzel bir çalışma oldu. Boleroyu örmeye arkadan başladım. Haroşo 3 sıra yaptım. 4.sıra bir örüp bir artırdım. Diğer sırada artırdıklarımı bıraktım. Delikler oluştu. 2 sıra tekrar haroşo yapıp tekrar başını alarak bir sıra daha yapılacak. Arka tarafta dolanan teller bırakılacak. Tekrar delikler oluşacak. 15 tel düz örülecek, (Saç örgülerinin omuzlara gelecek şekilde ) bir tel ters örgü 6 tel düz örgü örüp şişin başı dolanarak bir tel artırdım 6 tel daha düz örgü bir tel ters örgü örülecek 15 tel daha düz örülecek. Bir ters 3düz bir artır 3düz bir ters 15 tel düz örülecek. Ters yönden örerken ters ve düz örgüler aynen örüldü. Artırılan tel ters olarak örülecek. On sıra da bir 3'er tel aktarılarak 6 telden burgu yani saç örgüsü yapılacak. Bir karış örünce sıra ile şiş başlarıda 4-3-2-1 tel büzülerek kol oyuntusu yapılacak. Kol boyu kadar örülecek. Arka yaka oyuntusu yapılacak . Saç örgüsü ortada kalacak şekilde ön parçaya geçilmiş olacak. İki tarafta aynı işlem yapılacak. Omuzdan iniş olduğu için kol oyuntusu şiş başlarında 1-1-2-3-4 tel olmak üzere artırılacak. Yaka oyuntusunu da açıklığını istediğiniz zaman kol artırırken onu da artırınız. (1-1-2-2-4-5- tel olmak üzere ) Ön açıklık ve kol oyuntusu bitirildikten sonra arka da ki işlem aynen devam eder ve aynı boyda olmalıdır. Haroşoya geçmeden önce saç örgülerinin arasında bulunan ters teli şişten çıkardım ve söktüm. İki saç örgüsü birbirinden ayrıldı. Söktüğüm teller arasından katladığım ipi alttan geçirerek model oluşturdum. İpi sağlamlaştırdım. Yan dikişleri kapattım omuz dikişsiz oldu. Ön ve yaka tığ ile kafes yaptım. Etek uçlarında ön ve yakadaki boşluklardan ipin renginde kurdeleye önceden diktiğim gümüş rengindeki pul dizisini geçirdim. Epey bir uğraştım ama değdi. Kolları da aynı şekilde yapıp diktim. Şık güzel etrafın ilgisini çeken bir ceket oldu. Kızım zaten her şeyin en iyisi ve en güzeline layık olduğu için ona değer bir çalışma oldu. İyi, mutlu, sağlık dolu güzel yaz gecelerinde kullansın...

29 Temmuz 2010 Perşembe

Sıra bilekliklerde ...

Ellerimiz o kadar önemlidir ki onların yaptığı işleri bazen görmezden geliriz. Onları güzel görmek güzelleştirmek elimizde. İnsan eli ne mükemmel şey. Yaptığı eserler oluşturduğu
yenilikler etrafımızı güzelleştirir. Bizlere huzur verir. Nerede olursa olsun güzel eserler hemen gözümüze çarpar. İşlerimizi yapan ellerimizin bakımı kadar onları süslemek de gerekli. Bunu yaparken güzel kızımın ince bileğini düşündüm. Projelerini çizerken onun bileğinin güzel görünmesi fakat takının onu yormamasını istedim. Takıya başlarken bileğimizden biraz daha büyük misina keselim. Ucuna kapatma yaparak bir tarafını sabitleyelim. Diğer ucundan çeşitli taşlar sıralayalım. Bir tarafına küçük renkli taşlarla başlayıp daha iri taşlarla devam edelim. Uzun siyah taşları araya koyup, şanş (uğur) getirmesi dileğiyle uğur böceği takalım. Kapatma aparatı takarak bilekliği bitirelim.
Kullanan kullanmayan herkese iyi şanslar...

28 Temmuz 2010 Çarşamba

Dikiş Kutusunda Yuvarlak Masa Toplantısı ...

Masaya yatırılacak konu: "Ne olacak bu iğnelerin hali ???"
: )
Her evde bir dikiş kutusu bulunmalı!! Günümüzde artık aldığımız çoğu şey hazır kıyafet olsa da onların bazen düzeltilmesi gerekiyor. Hazır kiyafetler çok güzel fakat üzerinizde size ait, size özgü olduğunu hissetmeniz için küçük değişiklikler yapılabilirsiniz yani zevkinize göre bir takım değişikliklere gidebilirsiniz veya bu düzeltmeyi yapmak kopan bir düğmeyi dikmek veya çok beğendiğiniz bir bluzunuzu veya bir pantolonunuzu tamir etmek şeklinde bir zorunluluk halini de alabilir. Bu onarım veya değişiklikleri yaparken pek çok zaman değişik tiplerde iğnele kullanırız. Dikiş iğnesi olsun toplu iğneler olsun, bunların iyi saklanması gerekir ki birisine batmasın, özellikle çok sevdiğim biricik kardeşim gibi hareketli ve dünyalar güzeli bir çocuğa sahipseniz çocuğunuzun bu durumlardan zarar görmemesi için ekstra bir ihtiyaca gerek vardır. Şekildeki "Yuvarlak Masa Toplantısını" gerçekleştirmek ve böylece iğneleri bir araya getirmek için, kare kumaşlardan adamlar yapıp (bu bölüm gövdeyi meydana getiriyor), beyaz kumaştan da başlarını meydana getirmek üzere toplar yapıldı. Yuvarlak bir ayna parçasının üzerine yine beyaz bir kumaştan içine elyaf koyarak yuvarlak masayı meydana getirdim. Üzerinin çizgileri ise Amerika'dan gelen misafirimize ait. Adamları etrafına tek tek diktim. Toplantı artık başlayabilir. İğnelerinizi toplantı malzemesi yaparsanız dağılmadıklarını ve batma tehlikesi olmadığını görürsünüz.

Sizlere iyi toplantılar...........

27 Temmuz 2010 Salı

Küpeler

İnsanlar güzelleşmek için çeşitli takılar takarlar. Tarihin bütün çağlarında küpeler görülmüştür. Bkz "tarihte takılar" Takıların bazen süs, bazen de tılsım olarak kullandıkları bilinmektedir. İster kadın ister erkek olsun çeşitli küpelerin takıldığını görürüz. Hatta ve hatta meşhur Osmanlı İmparatorlarından Yavuz Sultan Selim'in bile zamanında küpe takıp takmadığı bugün hala tartışılmaktadır Bkz "Yavuz Sultan Selim"
Şimdi dizayn edeceğimiz küpelerin ise büyük ya da küçük olması, renklerin ne şekilde kullanılacağı sizin zevkinize kalmış fakat renklerde uyumlu olursa daha da güzel olur.
Gözümüze hemen çarpan boncuk küpeler çekici olur,
ışıldar ve ilgi çekerler. Boncuklara takılan tel, küpeyi
oluşturan aparata takılır, pens ile kıvrılır sıkıştırılır.

Küpe yapmak için pens , boncuk, küpe aparatı ve tel bu güzel küpeleri yapmak için yeterli malzemeler. Gördüğünüz gibi çok az malzeme, biraz yetenek ve biraz zamanla çok güzel küpelere sahip olabiliriz.
Kullanana güzellikler.........

26 Temmuz 2010 Pazartesi

Boncuklu Kolye

Yaz günlerinin vazgeçilmez takılarıdır kolyeler. Belkide bulunduğumuz günün özelliğini yansıttıkları için belkide bize güzellik katarak mutluluk verdiği içindir. Boncuklarda aynı şekilde renkleri ve zarif duruşları ile insanı etkiler ve boyunda güzel bir duruş sergilerler. Bugün de renkli boncukların sırasına bakmadan koyu renk ipe dizilen boncuklardan yapılan kolyeyi anlatmak istedim. Bu kolyenin yaz günlerinde güzel ve rahat olmamızı sağlayacak beyaz, yeşil veya sarı bir elbise ile çok yakışacağını düşünüyorum. Tabi siz kendi tasarımlarınızda seçeceğiniz renklere uygun elbiseler de seçebilirsiniz. Üç zincir yapılıp bir boncuk alınır. İp şeklinde üç metre kadar örülür, ikiye katlanır tekrar elimizle biraz burkarak tekrar ikiye katlarız. Göreceksiniz ki kolyeniz hazır. Bir ucuna düğme dikerek kullanışlı hale getirebilirsiniz. Kullananlara mutluluklar.

25 Temmuz 2010 Pazar

Mavi Boncuklu Kolye




Yaz ayları renklerin çoğaldığı insanın içinin açıldığı neş'e dolduğu günler. Doğa'ya bakarsak her ay farklı renk görürüz. Baharın başladığı ilk günler sarılı beyazlı papatyalar, daha sonra rengarenk sümbüller, menekşeler. Dağlara doğru çıkın oradaki renklere hayran olursunuz. Mor, pembe, yeşil hatta mavi çiceklere rastlarsınız. Doğadan etkilenen insanlar iç dünyalarını da renklerle geliştiriyor, dış dünyaya güzellik katıyorlar. Bu yaz gününde beyaz ya da mavi desenli bir elbise üzerine mavi boncuktan bir kolye tasarladım. Koyu mavi ipe mavi boncukları dizdim. Zincir çektim. 5 zincir arasına boncuk koydum. Topları 10 boncuk koyup sıkıştırdım. Tekrar 10 boncuk yaptım. 5 boncuk koyup ortalarından birleştirdim. 3 sıra halinde tasarladım. 1.sıra 3 top 2. sıra 5 top 3. sıra 7 top yaptım. Bitirişini üç ipi aynı anda alarak uç hazırlayıp, karşı tarafa düğme diktim. Çıkarıp kullanması rahat olsun diye. İyi günlerde kullanılsın.

24 Temmuz 2010 Cumartesi

Boncuklu Gece Çantası

Hanımların şık bir elbiseye aksesuar olarak kullanmak için veya davete giderken ellerinde şık bir çanta almaları hoşlarına gider. Hatta hanimlarin yüzlerce çantası olsa da bir tane daha olmasının herhangi bir sakıncası olmayacaktır. Bu elbette güzel görünmek ve kendimizi iyi hissetmemiz için bir yoldur. Bunun yanında çantanın temel fonksiyonu olan içine koyulacak eşyaları taşıması da cabası... Ben de bunu düşünerek evdeki 35cmx15cm büyüklüğündeki boncuk işlemeli kumaşımı çanta biçiminde diktim. İçine siyah kumaştan elyaf koyarak kendi boyunda astar yaptım. Fermuarı astara diktim. Daha önceden hazırladığım boncuklu yüzü astarla birlikte elimde itina ile birleştirdim. İş sapına geldi. Zincir de olabilirdi fakat ben daha önceden kolye olsun diye yaptığım boncuklara göz diktim. Kolyeyi sap yaptım hoş durdu . Eğlenirken çapraz takılabilir, çantayı nereye bıraktım derdi olmaz. Telefon ve anahtar için birebir.

23 Temmuz 2010 Cuma

Kot Çanta



Yaz günü dışarıya çıkmak gezmek güzel, yanımıza almamız gerekli birçok küçük parça oluyor. Ya da taşımamız gereken giysi. Bazen de biliyorsunuz eşiniz, çocuklarınız veya arkadaşlarınız size taşıttırır eşyalarını eğer çantaya sahipseniz ki bu bir çantaya sahip olmanın olumsuz yanı olarak adlandırılabilir. Çantalar bunlar için harika aksesuarlardır, hele ki hafif olursa demeyin keyfinize...
Ben de bunu düşünerek elimdeki kot kumaşı çanta yapmaya karar verdim. Masrafımda çok az oldu. Çünkü evdeki düğmeler bizim gençliğimizde işlediğimiz nakışlardan kalan düğmeler ve evdeki diğer renkli ipler ve kurdaleleri kullandım. Elimdeki parça 80x40cm ebatında bir parça, yarısını düşünerek sabun ile üzerini çizdim. Önce kurdaleleri diktim, etraflarını elimde renkli iplikle işledim. Çeşitli düğmeleri renkli iplerle kaz ayağı biçiminde tutturdum. Tabanının oluşması için 28x12cm ebatında parça kestim. Büyük parçayı ikiye katlayarak kısa kenarından diktim. Taban ile üstü birleştirdim. Aynı boyda kırmızı renkli astar yaptım. Agız tarafından birleştirdim. Sap yerinin belli olması için biraz oydum. Biye ile ağzını temizledim. Sap hazırlayıp ilave ettim.

Taşıması ve kullanması kolay el emeği bir çanta oldu.


İyi günler de kullanılması dileğimdir.

22 Temmuz 2010 Perşembe

Siyah Pullu Çanta


Mezuniyet günleri yaklaştı. Kızıma güzel ve özel bir çanta yapmalıyım. Çünkü dört yıldır okuyor ve başarılı bir şekilde mezun olacak. İnsan hayatında böyle olaylar bir defa yaşanır. Kızıma mutlu ve başarılı bir ömür dilerim. Kızım projelerini tasarlarken çok yoruldu, ben de ona kendi emeğimle bir şeyler hazırlanmalıyım. Bir torba siyah küçük pul (palet) aldım. Siyah filoş ipe iğne ile geçirdim. 16 cm lik zincir çekip tabanının oluşması için üçlü trabzan yaparken bir pul bıraktım. Kese şeklini alması için tabanın etrafında örgünün dolaşması gerekiyor. Önemli olan pulların her trabzan başında bırakılması. Boyu 15-16cm olması yeterli. İçini siyah astar ve ince elyafla kaplayarak, çantanın iç kısmının düzgün olmasını sağladım. Bu aşama aynı zamanda çantanın kendi şeklini almasını sağladı. Çantanın açılıp kapanabilmesi için ben 11cm lik klips geçirdim. Filoş ipten saç örgüsü yapıp sap taktım. Bu onun geceyi rahat geçirmesini sağlayacak. Çanta çapraz da asılabildiği için unutma derdi olmayacak. Çok güzel oldu, umarım kızım da beğenir ve severek kullanır. Güzellikler hep sizlerle olsun...

21 Temmuz 2010 Çarşamba

Bikini Üzeri




Yaz geldi ve genç kızların derdi gene denizde giyecekleri cici bikiniler… Hemen hemen her kız denize gitmeden önce düşünür “Acaba ne giysem bu yaz?” diye. Eğer evde vaktiniz varsa ve çarşı çarşı gezip “Aman bu büyük geldi.” “Aman bunun rengi güzel değil.” deyip gezmek yerine evde istediğiniz renk ve bedende bikininizi hazırlayabilirsiniz. Güneş ve deniz çok güzel, hele Antalya'da iseniz gidip dışarıda güneşlenmek için kendinizi zor tutuyor olabilirsiniz. Islak mayonuzu çıkarıp pamuklu ipten yapılan bu bikini üzeri güneşlenmek için ideal. Resimde gördüğünüz, Pembe (kendi zevkinize göre bir renk belirleyin) pamuklu ip kalın tığla örülerek hazırlanmış bir model. 25 zincir çekilerek başlanır, 18 tane 3lü Trabzan yapılıp yanına aynı boşluğa 3 Trabzan daha yapılır 3 zincir çekilir aynı boşluğa 3 Trabzan daha yapılır. Aynı yöne 18 Tarabzan daha yapılır, dönülür 21 Trabzan yapılıp 3 zincir içine 3 defa Trabzan yapılır, 3 zincir çekilir aynı 3 boşluğa 3 Trabzan daha yapılır devam edilerek aynı yöne 21 Trabzan daha yapılır. Aynı işlem 8 delik oluşacak şekilde devam edilerek resimde görülen şekil oluşacak. Yan sapları yapmak için alt taraftan 11 tane Trabzanla başlanacak. 3 sıra ördükten sonra bir eksiltilecek. 12 sıra örülüp kesilecek. İkinci parçayı da aynı şekilde ördükten sonra iki parça 4 zincir çekilerek birleştirilecek. 3-4 sıra devam ederse iyi durur. Arkasına agraf diktim. Renkli kurdelelerle süsledim. Duruşu güzel ve kullanması rahat bir model oldu. Bu kadar Trabzon ile Antalya’da güneşlenmek biraz garip olsa da sizlere iyi güneşlenmeler.

Güneşin ve bu güzel doğanın tadını çıkartın ve streslerinizden arının…

20 Temmuz 2010 Salı

Çocuk Beresi

Çocuklarımız bereleri çok severler ve bereler onların güzel görüntülerini tamamlar, kışları üşümelerini engeller. Şimdi sizlere çok kullanışlı ve yapımı kolay bir çocuk beresini tanıtayım. Yazın ortasında berenin ne işi var demeyin her yazın sonu bahar ve onun sonu da kıştır. Ateşböceği ve karınca misali dalga geçenler sonra kışın pişman olmasınlar... Yeni doğan cocuklar için 33 ilmekle başlayalım. Bir sıra düz örelim. Şiş başında bir tel artırarak devam edelim. İkinci sıra ters örgü, başlarken iki teli beraber aldım yani kestim. Bu işlem her sıra devam edecek. Üç sıra düz üç sıra ters olarak 32 sıra örülecek. Elinizde verev bir parça oluşacak. 32 sıra olarak bitirdiğimiz uzun kenardan tel alarak 65 tel oluşturacağız. 16 sıra haroşo örülecek. Verev örgü ve haroşo olan bölüm beraber dikilecek. Üst bölüm aradan tel alarak kapatılacak ve sıkıştırılacak. Daha sonra bebek berelerinin vazgeçilmez parçası, mütemmim cüzü olan Ponponlar yapılıp takılacak.
Bebekler için harika bir hediye aynı zamanda...

18 Temmuz 2010 Pazar

Plaj Çantası

Deniz malzemeleri ortada beni rahatsız ediyor. Bunları toplamak için büyük, gösterişli bir çanta gerekli fakat aynı zamanda hafif de olmalı ki eşyaları taşıma bu sıcakta işkenceye dönüşmesin. Elimde kalan fazla perdelik kumaşlar çok güzel görünüyor, gözümü alıyorlar. Saten kumaşla perdelik kumaşlardan kolay ve şık deniz çantası yapılabilir mi derken elime 65 x 80cm ebatındaki tülü 65 x 40cm ebatında olacak şekilde katlayarak iki ucundan diktim. Aynı ebatta içine gelecek şekilde sateni de astar görevi görmesi için diktim. Tülü ve sateni ters yönleri birbirine bakacak şekilde iç içe geçirdim ve tek bir kese elde ettim. Sap elde etmek için saten kumaştan 8 x 60 cm ebatında sağ ve sol tarafa koymak için iki tane saten kurdele kesip ikiye katlayarak 1 cm dikiş payı bırakıp dikip ters çevirdim. Elimde 3 x 60 cm ebatında iki tane sap olmuş oldu. Daha sonra çanta üzerinde yerleştireceğim sapların yerlerini hazırladım. Ağzını toplayabilmek için 8 x 80 cm uzunluğunda saten kestim (bu resimde fıstık yeşili olarak gözüken kısmı). Sapların altından güzel bir görünüm vermesi için pileler oluşturup sateni, tülü, sapları beraber dikerek 3 cm kalacak şekilde tekrar diktim. Yani sonuçta 8 cm olarak kestiğimiz resimdeki fıstık yeşilini 1 er cm dikiş payı vererek 3 er cm de ön ve arka taraf için kullanmış oldum. Sonunda ne oldu? Gözümü alan güzel perdelik kumaştan Çoook Güzel Bir Çanta Oldu. Ben kullanışlı olmasından dolayı çok sevdim. İçine havlu, terlik, denizde kullanılacak malzemeleri koyabiliriz.
İyi yüzmeler...

Tatilde...

Her ne kadar tatilde de olsak alışmışız bir kere elimiz boş durmuyor. Anneden gelen bir alışkanlık mıdır bilmem dışarda güzel bir şey görsek evde yapmaya gayret ediyoruz...
Bu ilk çalışmada İzmir - Kemeraltında Kızlarağası Hanında meşhuur fincanda pişen kahveden içip gezerken çarşıda keten yumağı elime alınca bundan güzel bir şapka olunabileceğini düşündüm. İpin doğallığı beni cezbetti.

Bu çalışmama bir yuvarlak dantel örer gibi sık iğne modeliyle, kalın bir tığla, elimi bu kadar da acıtacağını da bilmeden başladım. "Kalın bir tığla yapılabilir mi acaba?" diye başlarken bir de baktım ki şapkanın tepesine kadar gelmişim. Çay tabağı kadar boyuta geldikten sonra hiç arttırmadan yapmaya devam ettim. Ölçüsünü de başımda sürekli deneyerek takip ettim. Bitmesine yakın kenarlarının kıvrılması için aralardan arttırdım. Şimdi de çok rahat bir şekilde Antalya sıcağında kullanıp, güneşin zararlı etkisinden korunuyorum. Herkese de tavsiye ediyorum. Hem ekonomik hem doğal, bundan iyisi can sağlığı.